„Kromka Chleba dla Sąsiada 2019” – Zbiórka żywności

Caritas Diecezji Sandomierskiej włącza się kolejny raz w ogólnopolską zbiórkę żywności w ramach akcji „Kromka Chleba dla Sąsiada”.

W tym roku akcja „Kromka Chleba dla Sąsiada” organizowana jest przez Caritas Polska oraz diecezjalne odziały Caritas w dniach 20 – 21 września. W tych dniach w sieci sklepów Biedronka oraz Lewiatan, będzie można spotkać wolontariuszy Caritas zbierających artykuły z długim terminem przydatności do spożycia takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasza, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne i owocowe, herbata, kakao, słodycze, itp. Zbiórka prowadzona będzie:

  • 20 września 2019 (piątek) w godz. 16.00 – 20.00,
  • 21 września 2019 roku (sobota) w godz. 9.00 – 14.00.

Akcja „Kromka Chleba dla Sąsiada 2019” w Diecezji Sandomierskiej odbędzie się w: Sandomierzu, Tarnobrzegu, Gorzycach, Chmielowie, Skopaniu, Stalowej Woli, Nisku, Rudniku nad Sanem, Jeżowem, Janowie Lubelskim, Modliborzycach, Ostrowcu Świętokrzyskim, Opatowie.

Żywność zebrana w czasie zbiórki zostanie przeznaczona na przygotowanie paczek dla najuboższych seniorów z terenu Diecezji Sandomierskiej, którzy zwracają się z prośbą o pomoc do Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Jak powiedział dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej ks. Bogdan Pitucha – W tym roku akcja skierowana jest w sposób szczególny do osób starszych, samotnych, którzy nie radzą sobie w codziennym życiu. Kromka chleba niby mały gest, a niesie w sobie dużo miłości. Chodzi przede wszystkim o uwrażliwienie naszego społeczeństwa na potrzeby ludzi starszych i potrzebujących, którzy często żyją wśród nas, a może nie zauważamy ich potrzeb.

Aktywnie w akcję „Kromka Chleba dla Sąsiada 2019” włączyli się również uczniowie prowadzonego przez Caritas Diecezji Sandomierskiej Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” w Sandomierzu. W dniu 19 września 2019 roku w poszczególnych zespołach klasowych wypiekali chleb według różnych przepisów – tradycyjny chleb na zakwasie, razowy, graham, orkiszowy, a także wieloziarnisty. Przygotowane wypieki uczniowie zaprezentują w czasie spotkania z piekarzem, wymienią się swoimi przepisami na ulubiony chleb i symbolicznie podzielą się chlebem.